Welkom op de website van Stichting Mosaïque

Mosaïque was een culturele stichting in ruste. In het najaar van 2024 vroeg Ysbrandt Roovers aan een aantal mensen of zij vanuit hun culturele kennis en betrokkenheid Reindert zouden willen ondersteunen bij het invullen van een culturele bestemming voor kasteel Heijen.
Om Ysbrandts wens te vervullen is deze stichting nieuw leven ingeblazen. Ysbrandt was zeer verguld met de (her)oprichting van de Stichting Mosaïque. Onder de ‘paraplu’ van deze stichting wordt aan behoud én ontwikkeling van de artistieke nalatenschap van kasteel Heijen invulling gegeven. Via allerlei culturele activiteiten worden kasteel en landgoed opengesteld voor de gemeenschap. De eerste activiteit was de boomplantdag op 19 maart 2025 met kinderen van basisschool de Heggerank uit Heijen. Aan deze eerste zichtbare activiteit beleefde Ysbrandt deze dag veel plezier. Namens de stichting Mosaïque blijven wij ons inspannen om de erfenis van Ysbrandt én van zijn vader veilig te stellen en te delen met iedereen die op welke wijze dan ook wil genieten van al het moois dat kasteel Heijen en het landgoed te bieden heeft.

Basis van de stichting zijn de vier pijlers: 

* Cultuur
* Natuur
* Historie
* Ontmoeting

De stichting moedigt initiatieven aan die in en rond het kasteel zouden kunnen plaatsvinden. Bijvoorbeeld door het organiseren van concerten, exposities, toneelvoorstellingen, filmvoorstellingen, (cultuur), (dorps)activiteiten, lezingen (historie) en wandelingen, boomplantdagen (natuur). Het spreekt vanzelf dat bij al dit soort activiteiten mensen elkaar als vanzelf ook ontmoeten. 

Mosaïque werkt graag samen met iedereen die initiatief wil ontplooien in en rondom kasteel Heijen. De naam Mosaïque symboliseert dan ook de veelkleurigheid en pluriformiteit van de ons omringende samenleving. Iedereen doet mee, iedereen telt mee en iedereen is welkom! 

Organisaties als IVN, lokale en regionale culturele instellingen en verenigingen, mensen met ideeën die die het uitgangspunt van Mosaïque onderschrijven, zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen.

Laatste nieuws

Bomen planten op Landgoed Heijen

Op woensdag 19 maart (de Nationale Boomplantdag) plantten 52 leerlingen van basisschool De Heggerank de eerste nieuwe Maasheggen op het Landgoed Kasteel Heijen.

kasteelheer Reindert Roovers ontving samen met o.a. Peter en Hans van het IVN de levendige groep Heijense jeugd. Na een korte uitleg over hoe je de schop in de grond steekt en hoever in de aarde je de boompjes moet planten, trok de eerste groep de weilanden in.
De andere groep stortte zich op het versieren van een aantal vogelhuisjes. Dat gebeurde vol overgave. In bonte regenboogkleuren en soms sprekende teksten werden de toekomstige gevleugelde bewoners welkom geheten in hun nieuwe behuizing. Na een dik half uur was het wisseling van de wacht. De plantgroep ging aan de slag met de overgebleven huisjes, de huisjesgroep trok de wei in om de overige boompjes te planten.  

De kinderen waren goed voorbereid door de docenten. Ze toonden elkaar de gevonden pieren en larven en wisten ook precies waarom dat rijke bodemleven zo belangrijk is. Alle vogelhuisje zijn nu van kleur voorzien. Een tekst springt er wel uit: ‘Fyeinoord is de beste dat weet iedere vogel’. Handig om te weten in geval je richting Rotterdam vliegt. Want die vogelhuisjes blijven op het kasteel.
Die worden later als nieuwe vogelbehuizing over het landgoed verdeeld.

Stichting Mosaïque, die zich beijvert om met culturele actviteiten het kasteel open te stellen voor iedereen in de regio, kijkt samen met Reindert Roovers terug op de eerste geslaagde activiteit van de nieuw leven ingeblazen stichting. Dit smaakt naar meer!  

2024: Kasteel Heijen en Mosaïque slaan de handen ineen

De afgelopen jaren leidde de stichting een slapend bestaan, maar in 2024 willen we Mosaïque nieuw leven inblazen met een vergaande samenwerking met kasteel Heijen.
Dit vijf eeuwen oude slot heeft plannen om zich nog meer dan voorheen open te stellen als educatief-cultureel bolwerk in Noord-Limburg. En dat sluit naadloos aan op de doelstellingen van Stichting Mosaïque.

Handboek voor bijenfans

Stichting Mosaïque heeft de productie van het 'Handboek voor bijenfans' en de bijbehorende website www.bijenfans.nl en Facebookpagina @Bijen-en-vlinderfans gefaciliteerd.

Waar zouden we zijn zonder de bij?
Bijen spelen een sleutelrol in de biodiversiteit. Ze brengen kleur, geur en smaak in ons leven. Niet alleen de honingbij, maar ook de honderden soorten wilde bijen. We hebben alle reden om die nijvere beestjes te koesteren. Zeker nu hun voortbestaan in gevaar is.
Dit boek slaat op toegankelijke wijze een brug tussen de brede kennis die in de loop der jaren over bijen verzameld is en de nieuwsgierige, jonge lezer.

Kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans, natuurillustrator Jasper de Ruiter en de jonge vormgeefsters Joëlle van de Pol-Terlouw en Lisa Strijbosch maakten van het 'Handboek voor bijenfans' een lust voor het oog.
Het verscheen in mei 2018 en oogst overal lof.

Klik hier voor meer informatie.

Tusen takk - benefietconcert voor de NCFS

Op 30 oktober 2016 organiseerde Stichting Mosaïque een benefietconcert voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS), die zich inzet voor onderzoek naar oplosingen voor de ziekte Cystic Fibrosis (ook bekend als taaislijmziekte).

Naast de Noorse zanger Alexander Rybak (winnaar van het Eurovisie Songfestival in 2009) traden Clean Pete en Rienne va plus (met Ernst Jansz, Jan Hendriks en Rieany Janssen) op.

De opbrengst van € 53,981 was voor een groot deel te danken aan de verkoop van sponsoraapjes door de leerlingen van Metameer Jenaplan in Boxmeer.

Klik hier voor meer informatie.

duizendmaal dank!

Red het Genneperhuis!

Waar de Niers in de Maas stroomt, ligt sinds mensenheugenis het Genneperhuys. Tegenwoordig een ruïne, maar in vroeger tijden een vesting van regionaal en internationaal belang. De ruïne is geconserveerd en de zeventiende-eeuwse verdedigingswerken zijn deels gereconstrueerd.
In opdracht van de gemeente Gennep ontwikkelde Stichting Mosaïque een lespakket waarbij leerlingen in de huid van Thomas Preston - de illustere gouverneur van het Genneperhuis - kruipen om de vesting tegen de stedendwinger Frederik-Hendrik te verdedigen.