Stichting Mosaïque heeft de productie van het 'Handboek voor bijenfans' en de bijbehorende website www.bijenfans.nl en Facebookpagina @Bijenfans gefaciliteerd.
Door haar indrukwekkende samenwerking met de bloemen vormt de bij een onmisbare schakel in al wat leeft. Dat maakt haar meteen ook tot een van de grootste alarmcentrales in de wereld van planten en dieren. Als de bij verdwijnt, raakt het evenwicht ernstig verstoord. De hele voedselketen in de natuur zou in gevaar komen. Het eten op ons bord zou heel wat saaier en smakelozer worden. Het gaat al een hele tijd slecht met de bijen. Ze geven ‘alarmcode oranje’ af. Hun aantallen lopen zorgwekkend terug. Veel soorten zijn uitgestorven of worden met uitsterven bedreigd. Als we niet snel een reddingsactie opzetten, kan het te laat zijn. Voor de bij en voor onszelf.
Het Handboek voor bijenfans is bedoeld als eerste kennismaking met de bij. De lezer ontdekt op 172 full colour pagina’s hoe mooi en slim ze is. Wat ze doet om onze wereld leefbaar te houden. En hoe hard ze onze hulp nodig heeft om die rol te blijven vervullen.
Het wordt een boek voor kinderen die meer willen weten dan waar de honing vandaan komt. Het vertelt over de metamorfose van ei naar bij. Over de hommel die drie keer zoveel vleugelslagen per seconde maakt als de kolibrie. Over de wespbij die met haar uiterlijk andere solitaire bijen afschrikt, zodat ze in hun nest kan inbreken en daar als een koekoek haar eitjes kan achterlaten. Over het boeiende leven van de honingbij, het hele jaar rond in dienst van het volk. Over de afhankelijkheid van de mens, in kwade én goede zin. En nog veel meer.
Kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans, natuurillustrator Jasper de Ruiter en de jonge vormgeefsters Joëlle van de Pol-Terlouw en Lisa Strijbosch maakten van het 'Handboek voor bijenfans' een lust voor het oog.
Het verscheen in mei 2018 en oogst overal lof.